Hugo Award is een internationale prijs die wordt uitgereikt aan schrijvers van de fantastische en science fiction genre. Tot de illustere winnaars behoren Larry Niven, Kurt Vonnegut (een antropoloog en één van mijn favoriete schrijvers), Arthur C. Clarke, Philip K. Dick (ook één van mijn favoriete schrijvers), Isaac Asimov en nu voor het eerst ook een Nederlandse schrijver: Thomas Olde Heuvelt. Voor de vijfde cyclus van deze serie behoeft hij eigenlijk dan ook geen introductie. Zijn boek Harten Sara, waar ik later in een andere blog iets meer over zal gaan schrijven, is mijn favoriete boek van 2012 geworden; zowel in plot ontwikkeling, personage ontwikkeling, als de experimentele en onconventionele manier waarop hij het boek heeft geschreven. Het is in mijn optiek één van de best geschreven boeken van 2011/2012.
Ik ontmoette Thomas tijdens de Stephen King Fanclub dag en vroeg aan hem of ik voor mijn serie spotlights een interview mocht afnemen. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat hij "nee" zou zeggen, maar hij stemde onmiddellijk in. Hoewel het onderstaande interview is afgenomen voordat hij voor de Hugo Award genomineerd werd en ik bij voorbaat van plan was om vandaag het interview te publiceren, is dit een ironische samenloop van omstandigheden. Ik heb helaas geen vragen over de Hugo Award kunnen stellen, hoewel ik super benieuwd ben hoe hij deze nominatie ervaart. (Er staat een stuk van hem in het NRC handelsblad gedateerd op 4 april 2013.) Het was mijn doel om dit interview te plaatsen vlak voor de publicatie van zijn nieuwe boek Hex, publicatie datum april 2013. (Waar ik tevens naar uitkijk. Want ik ben hier niet alleen collega schrijver, maar ook een fan.) Kortom: proficiat Thomas en ik hoop dat je wint. Je hebt in mijn optiek de nominatie geheel verdiend.
Hier volgt dus het interview die ik destijds heb afgenomen voor mijn serie "spotlights":
Thomas, bedankt voor dit interview. Laat ik voorop stellen dat ik ontzettend heb genoten van je boek Harten Sara. Niet alleen het verhaal, dat in mijn inziens de ontwikkeling van een relatie beschrijft en de zoektocht naar onschuld, maar ook de stijl, spanningsboog, je puntige en haast poëtische manier van schrijven, maar ook de compositie en de verschillende perspectieven die je gebruikt. Hoe ben je op dit verhaal gekomen? Wie waren je grootste invloeden?
Harten Sara is mijn meest persoonlijke verhaal. In zekere zin is het autobiografisch, hoewel het een compleet fictief jasje heeft gekregen. De moeizame relatie tussen Sara en Sem is gebaseerd op mijn eerste relatie, op een moment dat ik daar eigenlijk nog veel te jong voor was en me niet durfde te geven aan een volwassene. Het is eigenlijk mijn coming of age verhaal. Maar buiten de problemen die er waren, was het vooral een heel magische, vreemde, bizarre relatie, met mooie en warme fictieve figuren, bizarre wendingen, en natuurlijk Beesje. Toen ik het boek schreef, liet ik me stilistisch inspireren door Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij van Jonathan Safran Foer - een van mijn favoriete romans.
Je hebt de eerste prijs gewonnen van de Paul Harland uitreiking voor je verhaal "De vis in de fles". Hoe voelt dat en kun je iets meer over dit verhaal vertellen?
Technisch gesproken heb ik de eerste prijs gewonnen in de PHP, maar voor de tweede maal Dat is natuurlijk erg fijn, en erg bruikbaar voor het internationale pad waarop ik ben gaan wandelen. Ik ben nu een multiple award winning author, haha. Zonder gekheid: het is natuurlijk geweldig bevestigd te worden in wat je doet en waar je in gelooft. "De vis in de fles" is een verhaal over de wereld die op zijn kop is gaan staan. Letterlijk, want de zwaartekracht draait zich plots om waardoor alles van de aarde wegvalt en mensen op hun plafonds vallen. Maar ook figuurlijk, omdat de hoofdpersoon net is gedumpt door zijn vriendinnetje, zijn grote liefde. Hij ziet het als laatste token van zijn liefde om haar goudvis, die hij in een spafles heeft gered, naar haar terug te gaan brengen. Maar ja, het is moeilijk reizen in een wereld die op zijn kop staat. Heel anders dan anders dus - maar ook een typisch Thomas-verhaal.
Je plaatst je verhalen in de genre magisch-realisme. Wat versta je hieronder? Wat is de kracht van deze genre? En wie zijn je voorbeelden?
Ik hou niet vast aan 1 genre. Mijn nieuwe roman HEX is geen magisch realisme maar een vrij duistere, bovennatuurlijke griezelroman. Ik hou van verhalen die dicht bij de werkelijkheid liggen, maar deze net even ontwrichten, door ofwel iets engs (dan kom je vrij snel uit bij horror), ofwel iets moois, vreemds, bizars, iets van schoonheid (en dan kom je uit op magisch realisme). Die twee genres liggen veel dichter bij elkaar dan bij fantasy en science fiction - puur de emotie die het opwekt is anders; bij de ene angst, bij de ander wordt je geraakt.
En dat vind ik de kracht van goede verhalen - dat ze de lezer beroeren, en bijblijven. Je onthoud het langst de verhalen waar je om hebt gelachen, ge huilt, of die je de stuipen op het lijf hebben gejaagd.
Je bent ooit gedebuteerd met het boek De Onvoorziene, pas later bij Luitingh met Leerling Tovenaar Vader & Zoon. Als je terugkijkt op je oeuvre, wat zijn de gemeenschappelijke thema's en motieven? En wat trekt jou in deze thema's en motieven aan?
Een terugkerend motief is denk ik de angst voor het afscheid nemen van mensen van wie je houdt. Ik vind dat zelf heel moeilijk. In LTV&Z gaat dat om de dood van een vader, wat ik zelf ook heb meegemaakt. In veel van mijn korte verhalen en in Harten Sara gaat het om een liefde, wat net zo moeilijk, zo niet moeilijker is. Ik denk dat het mijn grootste angst is - en die van heel veel mensen - en dat ik er daarom veel over schrijf. In HEX komt dat ook naar voren, alhoewel HEX veel meer gewoon een superspannend verhaal is!
Ik las dat je ook in de VS bent geweest. (Dat hebben we gemeen.) Als je de genre spanning/ suspense of magisch-realisme uit de VS of in andere Anglo-saksische landen vergelijkt - waar de genre veel meer ingebed is in de mainstream - wat valt je op en hoe denk jij dat we deze genre, die in Nederland slechts een subgenre is, veel meer onder het voetlicht krijgen?
Ik denk dat de enige manier om het genre meer onder de aandacht te brengen, is door veel goede boeken te schrijven die mensen op grote schaal willen lezen. De fantastische genres in brede zin zijn aan het groeien. Er gebeurt steeds meer in Nederland, en mijn uitgever, die 70% van de "fantasymarkt" in handen heeft, is een van de weinige uitgeverijen die ondanks de crisis geen verlies draait. Het fantasypubliek is erg trouw. Ja, het kan nog groeien, en daar kunnen we zelf aan bijdragen, door geweldige boeken te schrijven.
Kun je ons iets meer vertellen over je toekomstige projecten en dan met name het project HEX? Wat zijn je toekomst plannen? Ik weet dat je ook met vertalingen bezig bent.
Met HEX probeer ik daaraan bij te dragen. HEX is eerst en vooral heel erg vet. Het is een achtbaanrit. Een boek dat begint vol humor, maar dat al snel erg beklemmend wordt, en je ineens bij je strot grijpt. En het wordt behoorlijk griezelig en duister, op zo'n tweederde. En de climax is choquerender dan wat ik ooit eerder heb geschreven. Back to my roots, min of meer - en het voelde fantastisch! Het duurde 2,5 jaar om Harten Sara te voltooien, HEX deed ik in 4,5 maand terwijl het bijna tweemaal zo dik is. Half april komt het uit. Aan de vertaling wordt al gewerkt. Er zijn wat korte verhalen van mij in de UK en de US verschenen, ik heb een groot agentschap dat me aan de overzijde van de Atlantische Oceaan vertegenwoordigt en het zou een droom zijn als ook mijn romans daar gaan uitkomen!
BIOGRAFIE:
Thomas Olde Heuvelt (1983) is de jonge, veelgeprezen Nederlandse auteur van romans en verhalen in de fantastische sfeer. Zijn werk valt in te delen onder magisch-realisme, fantasy en spanning, en heeft vaak een humoristische en emotionele inslag. BBC Radio noemde Thomas ‘One of Europe’s foremost talents in Fantastic Literature.’ Zijn vijfde roman HEX komt in april uit in Nederland. In de Verenigde Staten wordt zijn korte werk vanaf 2013 gepubliceerd door de gerenommeerde uitgever Tor.
BIBLIOGRAFIE:
2013 HEX (Uitgeverij Luitingh Sijthoff - verschijnt midden april)
2011 Harten Sara (Uitgeverij Luitingh Sijthoff)
2008 Leerling Tovenaar Vader en Zoon (Uitgeverij Luitingh Sijthoff)
2004 PhantasAmnesia (Uitgeverij Intes International)
2002 De onvoorziene (Uitgeverij Intes International)
Boeken zijn zowel te bestellen in de boekhandel, als bij de website van de auteur.
Het boek HEX is al te bestellen op bol.com:
Voorgaande "spotlights":