Navigatie

 

 

 

 

 

 

Dit keer een Spotlight over Mathijs Hulster die een aantal YA boeken heeft geschreven. Hier een interview over zijn inspiratie, schrijfprocres etc.

 

1) Je boek is YA. Wat is je inspiratie geweest voor dit boek?

 

 

In de breedste zin zijn dat ‘mysteries’. Ik heb altijd gesmuld van mysteries zoals spookverhalen, ufo’s, complottheorieën en alles wat nog meer de verbeelding prikkelt. Wat als de wereld niet is wat ze lijkt? vroeg ik me als klein mannetje af – ja, dat was ik ooit. Zouden we daar dan ooit achter komen? Als tiener leek me de kans bijna oneindig klein dat we precies hier, in de Westerse Wereld, op dit moment in de geschiedenis, het plaatje wel zo’n beetje compleet hadden.

 

 

In De Vrije Wereld wilde ik de lezer met een brandend verlangen naar antwoorden opzadelen. De personages treffen op hun verraderlijke pad een Oudegyptisch masker, een dodenrijk, een militante magische groep genaamd de Orde van Apophis, waarvan niemand de ware beweegredenen kent, en een nóg meer ongrijpbare, schijnbaar oppermachtige gave. In de Portaal-reeks – waar De Vrije Wereld het eerste boek van is – zijn dat slechts puzzelstukjes van een groter, alomvattend mysterie. Brrr… ik kan niet wachten totdat ik dát aan lezers kan onthullen.

 

 

2) Wat is, als je terugkijkt, een rode draad in je werk? Welke thema’s zijn voor jou terugkerend en van belang?

 

 

In mijn verhalen ontbreekt nooit een filosofische component. Er is altijd een zoektocht naar de waarheid achter het een of het ander. Daaruit voort vloeit bijna onvermijdelijk ‘de leugen’ en ‘het kwaad’. De omgang met het kwaad is een fascinatie van mij. Hoe glijden mensen en gemeenschappen ernaar af? Hoe kunnen ze zichzelf blijven zien als ‘de goede partij’ – waar gaat dat toch steeds fout? Begeerte naar macht maakt mensen creatief in het zoeken naar manieren om hun gedachtekronkels te rechtvaardigen. Ik zet mijn creativiteit liever in om te schrijven over boosaardige mensen.

 

Een ander thema is – jawel – ‘het goede’. Wat houdt het in om juist te handelen? Welke offers mag een protagonist of held brengen om het einddoel te behalen? Wat is een juiste moraal wanneer hem of haar het ultieme onrecht wordt aangedaan? Daaraan verbonden is wat ik ‘intense ervaringen’ noem, ze spelen in elk van mijn verhalen een rol. Vaak zijn dat haast mystieke belevenissen (mysteries!), waarin alles op zijn plaats valt, zowel voor het personage als voor de lezer. Personages doorzien de misleidingen die ‘het kwaad’ opwerpt en ondergaan een transformatie, die soms bijzondere gaven doet ontwaken. Als ik tijdens het schrijven vastloop, dan is het vaak in deze scenes. Dat is omdat de lezer ze écht moet voelen.

 

 

3) Als je je eigen werk naast andere YA plaatst, waarin verschilt jouw werk dan? Wat maakt een verhaal nu precies een Hulster verhaal?

 

 

Ik vond het een heikele klus om mijn Portaal-reeks in een genre te plaatsen. Het fantasy-gehalte is erg hoog voor een young adult. Verder is het mijn bedoeling om wat meer lagen aan te brengen – thematiek, symboliek – dan ik in de meeste YA ontdek.

 

Een écht Hulster verhaal… tja… dat speelt in een originele wereld, heeft bij vlagen een moordend hoog leestempo en geeft stof tot nadenken. Er is altijd iets waar je steeds maar niet je vinger op kunt leggen, totdat je aankomt bij het einde (van de serie).

 

 

 

 

 

4) Op dit moment laait er een discussie op over genre vertellingen en literatuur. Hoe zie jij dat, vanuit jouw werk als schrijver gezien?

 

 

 

Ik heb me nooit zo gemengd in discussies over wat wel of niet literatuur of lectuur is. Ik denk dat veel verhalen elementen van beide hebben. Sommige verhalen bevatten slechts een treffende symboliek, óf een betoverende schrijfstijl, óf een diepgaande uitwerking van de drijfveren van personages, maar niet het hele pakket. Is het dan literatuur? Literatuur-ish? Ik zou zeggen dat als een schrijver niet volgens een formule wil schrijven en op enig vlak een pionier wil zijn, én daarin slaagt, hij literatuur heeft voortgebracht…

 

Daarbij is het naar mijn mening volstrekt irrelevant of er elementen van het fantastische genre worden gebezigd. Het fantastische genre legt mij als schrijver geen beperkingen op. Integendeel, het geeft me grenzeloze mogelijkheden. Zodra je je verhaal ‘fantasy’ of zelfs ‘high fantasy’ of ‘sword & sorcery’ wilt noemen, ben je inderdaad gebonden aan nauwere kaders. Maar dat betekent niet dat het geen literaire kwaliteiten kan hebben. Plot, personages, thematiek en symboliek kunnen binnen (sub)genres prima diepgang vinden.

 

Met de Portaal-reeks probeer ik op sommige vlakken een pionier te zijn. Of de boeken beschouwd zullen worden als literatuur? Eerlijk gezegd, zolang de boeken lezers weten te roeren en ze verwondering opwekken, kan dat stempel me gestolen worden.

 

 

5) Je boek is onderdeel van een reeks. Kun je ons iets vertellen over deel twee dat in november 2018 uit komt? (Zie ook de cover hieronder.)

 

Heerlijke vraag… Ik merk dat ik erg enthousiast ben over boek twee! In het begin van 2018 wist ik nog niet of ik het verhaal überhaupt wel recht gebreid zou krijgen, maar nu ik het manuscript heb voltooid, mag ik van mezelf optimistisch zijn. Dat na drie jaar ploeteren. Boek twee zal antwoord geven op veel vragen die ik in De Vrije Wereld opwierp. Het zal een wat duisterder boek zijn en misschien wat complex voor de jonge tieners. Maar de vaart in het hele verhaal is moordend. Ja, het zal een echte Hulster worden. :)

 

Zal farao Ramses de kans krijgen om zijn stad opnieuw te laten opbloeien? Zullen Thyranoen en zijn Orde van Apophis hun ware einddoel blootgeven? Zal het grote geheim achter Jessy’s gave worden onthuld? Vanaf eind september kan iedereen zijn antwoorden vinden. Ik kan niet wachten op de eerste reacties…

 

 

6) Ben je een plotter of een discovery writer? Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

 

Een discovery writer, maar wellicht niet zo’n uitgesprokene als Stephen King. Wanneer ik iets heb uitgeplot, merk ik vaak al schrijvende dat het plot beter kan. Zo’n tussentijds aha-Erlebniss motiveert me dan om verder te schrijven. Zonder die ontdekkingen zou – denk ik – het schrijven mijn ongeduldige creativiteit behoorlijk op de proef stellen. Een climax of eindconfrontatie tussen personages is het enige waarvan ik niet afwijk. Wat er precies in die climax gebeurt, ontdek ik tijdens het schrijven.

 

Zoals het een discovery writer past, besteed ik veel tijd aan redigeren. De weg van een blanco document naar het klad is meestal veel korter dan die vanaf daar naar de eindversie. Ik ben een perfectionist – twee uur aan één alinea zitten bomen is geen zeldzaamheid. Alinea’s en zinnen wisselen tig keer van plek, ik voeg details toe, breng ritme aan, plaats vooruitwijzingen naar toekomstige scenes, etc. Fantasie lijkt me aangeboren te zijn, maar schrijven blijft een proces van trial and error.

 

 

7) Als je zelf in de Vrije Wereld terecht zou komen, in tijden van vrede, waar zou dat dan moeten zijn?

 

Dat is een moeilijke vraag. De Vrije Wereld is sowieso een gevaarlijke plek. Eens kijken… De Stad van de Farao lijkt me wel mooi. Een geslaagde meltingpot van zoal Egyptenaren, Romeinen en Europeanen. Een skyline van torenhoge piramides. Een rechtvaardige heerser als Ramses. Ja, daar wil ik wel een mooi landgoed aan de Middellandse Zee!

 

Europa, dat technologisch bezien ongeveer in een renaissance-staat verkeert, mag ook. Dat liever dan het onherbergzame India of Amerika, waar overleden Amerikanen direct door de Inca’s en Azteken op de boot ‘terug’ naar Europa worden gezet.

 

 

8) Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten, aangezien boek twee van je reeks bijna uitkomt?

 

Poeh… Ik heb me voorgenomen om eerst maar eens twee maanden niet te schrijven. Daarna verwacht ik aan het derde en afsluitende deel te beginnen. Daarvan heb ik overigens nog amper een plotpunt op papier staan. En daarna… gaat er een wereld voor me open, denk ik. Ik heb nog verschillende halve boeken en kortverhalen liggen. Mijn prioriteit zal waarschijnlijk uitgaan naar een psychologisch sciencefiction kortverhaal over een ruimteschip met een AI-besturingsprogramma dat haar bemanning hersenspoelt. Een boek dat ik heel graag zou willen afmaken is een fantasy-thrillerverhaal over een rechtenstudente, die na een relatie van twee jaar haar vriend een ultimatum stelt: óf je vertelt waarom ik je familie niet mag ontmoeten en ik niet mag weten waar je werkt, óf ik ga ervandoor… Dat manuscript ligt stil sinds 2013 en ik word heel enthousiast als ik eraan denk. :)

 

 

 

Biografie:

Mathijs Hulster (1985) begon in VWO-5 met schrijven. Hij studeerde fysiotherapie en acupunctuur en maakte tegelijk studie van ‘de kunst van het schrijven’. Hij schreef aan onuitgebrachte kortverhalen en boeken en publiceerde levensbeschouwelijke artikelen in de tijdschriften Spiegelbeeld Magazine, Koorddanser en Nieuwetijdskind Magazine. Met De Vrije Wereld verwezenlijkte hij een van zijn kinderdromen, die hij als zevenjarige opschreef in een klasgenotenboekje: ‘Proftennisser worden. En schrijver.’

 

Bibliografie

De Vrije Wereld (Zilverbron, 2016)

De Staf van Apophis (Zilverbron, 2018)

 

Voor de website van Mathijs Hulster: link.

 

Voor zijn Twitter en Facebook pagina kijk hier:

Facebook: Mathijs Hulster

Twitter: @MathijsHulster

 

 

 

Voorgaande spotlights:

 

Roderick Leeuwenhart

Johan Klein Haneveld

Martijn Adelmund

Chris Polanen

Corina Onderstijn

Jasper Polane

Sophia Drenthe

Anaïd Haen

Tisa Pescar

Terence Lauerhohn

Firma Tacker en Tape

Pepper Kay

Kim Houtstra

Pen Stewart

Olga Ponjee

Adrian Stone

Tom Thys

Patrick Brannigan

Joris van Leeuwen

M.J. Wolf

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rianne Lampers

Rik Raven

Mark van Dijk

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog

Contact