Om bekende en onbekende schrijvers van Nederlandse bodem die in de genre spanning / fantasy druk bezig zijn en een aantal boeken of verhalen hebben gepubliceerd, toch wat meer bekendheid te geven, heb ik besloten een serie "spotlights" te maken, waarin ik een schrijver even in het spotlicht plaats. De bedoeling is dat ik om de zoveel weken / maanden (afhankelijk hoe druk ik het heb), een schrijver in het zonnetje zet, en nog meer dan dat: door vragen van schrijver tot schrijver te stellen dieper tot het proces van schrijven probeer te komen. Dit keer is het de beurt aan M. J. Wolf en haar boek Boranda.
Beste Maria, wanneer ben je begonnen met schrijven?
In januari 2010 ben ik begonnen met schrijven. Dat was het moment dat ik voor het eerst met de trein naar mijn werk ging. Schrijven in de trein werkt voor mij uitstekend. Ik schrijf alles echt eerst op; dus met pen en papier. Ik ga ook nooit zonder op zak. Als ik het vergeten ben, voel ik me niet helemaal compleet.
Zou je iets meer over je titel van je boek kunnen vertellen?
De naam Boranda spookt al door mijn hoofd sinds mijn jeugd. Indertijd had het voor mij nog geen concrete betekenis. Wel fantaseerde ik toen al veel over andere werelden. Ik was ook gek op verhalen met dat thema; bijvoorbeeld Die unendliche geschichte en The wizard of Oz. Toen ik Nena’s parallelle wereld vormgaf, paste de naam Boranda er goed bij. Dat het ook een planeet in de Star Wars saga is, vind ik wel een leuk detail. Overigens is het ook een band uit Brazillie. Ik heb het als titel gebruikt, maar eigenlijk is dat meer toevallig. Ik ben vreselijk slecht in het bedenken van titels, dus was dit de werktitel. De uitgever vond het echter prima en heeft het zo gelaten.
Je boek heeft zowel fantastische als griezelige elementen. Ook een veel gehoorde opmerking dat terug komt in de recensies over je boek. Ze weten het niet goed te plaatsen. Hieruit voortvloeiend: hoe sta je hier tegenover als schrijver en hoe zou jij zelf je boek positioneren?
Persoonlijk ga ik niet achter mijn schrijftafel zitten met het idee: Ik ga een young adultverhaal, horrorverhaal of avonturenroman schrijven. Ik schrijf een eigen verhaal, dat het meerdere genres omvat vind ik dus ook logisch. Ik zit daar helemaal niet mee. Het is mijn inziens jammer dat recensenten alles in een hokje willen stoppen. Maar als we het dan toch over hokjes hebben… Ik denk dat mijn boek met name vrouwen aanspreekt, omdat het grotendeels vanuit een vrouwelijk perspectief is geschreven. Je zou het in zekere zin een spannende chicklit met fantastische elementen kunnen noemen. Maar ik ken ook mannen die het leuk vonden om te lezen, dus tja…
Oude geschriften is een terugkerend thema in je boek en heeft ook iets te maken met je wetenschappelijke interesse. Zou je kunnen toelichten hoe het een het ander versterkt?
Oude geschriften hebben een zekere charme waar ik door gefascineerd ben. Ze vertellen met hun vorm en inhoud een verhaal, niet alleen over zichzelf, maar ook over de schrijver. Alles vertelt iets, naast de inhoud ook het papier of perkament, gebruikersschade, de inkt… Ik ben op professioneel gebied veel bezig met oude handschriften. In de wetenschap is echter niet of nauwelijks ruimte voor de fantasie. Dat, terwijl zulke oude stukken juist enorm tot de verbeelding spreken. In Boranda spelen handschriften een kleine, maar wel belangrijke rol. Het is de eerste keer dat ik het op deze manier als fantastisch element gebruik.
Wat zijn belangrijke terugkerende thema's en motieven in je werk?
Zoals je zelf al aangaf komen (oude) geschriften herhaaldelijk voor: het boekje van de hoofdpersoon, Nena, het kaartje van Boranda en haar eigen aantekeningen. Het maakt voor haar het ongrijpbare concreet: een wereld die ze niet begrijpt wordt toegankelijker. Daarnaast vormen wantrouwen en daarmee ook vertrouwen sterke motieven, vaak gevat in moeizame familierelaties en vriendschappen. Ook een coming-of-age element is aanwezig: een jonge meid moet door een onverwachte erfenis volwassen beslissingen gaan nemen en wordt ook met de gevolgen ervan geconfronteerd. In het begin is de schrijfstijl dan ook wat kinderlijk: dit past volgens mij ook bij de ontwikkeling die de hoofdpersoon meemaakt. Je kunt niet van een feestende studente een overdreven volwassen toon verwachten. Dat past beter bij de andere hoofdpersonen.
Heb je nog toekomstige werken in de planning staan?
Het verhaal van Boranda is nog niet af, voor 2014 staat het vervolg op het programma. Daarna ga ik me waarschijnlijk eerst richten op mijn wetenschappelijke interesse: de oude handschriften. Misschien op de lange termijn een historische roman? Wie weet!
Biografie en bibliografie
Mijn naam is Mirjam van Velzen-Barendsen. Ik ben 34 en woon met mijn man, twee honden en drie katten in Zwolle. Na de middelbare school ben ik Middeleeuwse Geschiedenis gaan studeren in Groningen. Sinds mijn studie heb ik opleidingen gevolgd op het gebied van hondentrainingen, maar kwam uiteindelijk toch weer bij de geschiedenis uit. Momenteel werk ik op het Regionaal Archief Zutphen. Ik verricht daarnaast op vrijwillige basis redactiewerk en historisch onderzoek voor de IJsselacademie in Kampen.
Mijn hobby’s zijn onder andere dierverzorging, paleografie (lezen van oud schrift), muziek en lezen. Vroeger las ik met name historische romans, detectives en fictie. Zelf schrijven deed ik tot anderhalf jaar geleden meestal vanuit wetenschappelijk perspectief. Pas sinds 2010 ben ik mijn eigen verhalen op papier gaan zetten, hoewel ze vaak al jaren in mijn hoofd zaten. Hoewel een historische roman met mijn achtergrond wellicht het meest voor de hand zou liggen, bleek het loslaten van een wetenschappelijk kader voor mij erg lastig.
Daarom heb ik ervoor gekozen iets te schrijven wat ik zelf graag zou willen lezen. Belangrijke elementen waren mijns inziens: humor, spanning, romantiek en een niet tè ingewikkeld, maar wel uitdagend plot. Door de ‘werkelijkheid’ los te laten en meer fantasy-elementen toe te voegen, werd het schrijven op zich al een leuke ervaring. Om mijn fictie te onderscheiden van mijn andere werk, heb ik gekozen om het onder een pseudoniem te publiceren: Maria Joanne Wolf.
Fictie:
Eindeloos - Inzending Unleash Award 2012 (34e plaats)
Boranda - 2013, uitgegeven door Books Of Fantasy, redactie Jannie de Zeeuw.
Boeken zijn te bestellen in de boekhandel op de website van de auteur en de website van de uitgeverij.
Voorgaande spotlights: