Dit keer gaat de Spotlight naar Jasper Polane. Zowel uitgever van Quasis als schrijver van de boeken Lege Steden, Vorstin van de Kou en zijn laatste boek: Wolvinnen van Otrostaadt. Zijn boek Lege Steden won de tweede prijs bij Hebban.
1) Je boek Lege steden heeft zeer goede recensies gekregen. Zou je iets meer over dit boek kunnen vertellen?
Lege steden speelt zich af in twee versies van dezelfde stad, gelegen in parallelle werelden: een Victoriaans aandoende stad, die in de gaten gehouden wordt door een inquisitie van gedachtelezers, en een modernere versie van dezelfde stad, waar de bevolking de beschikking heeft over allerlei fantastische apparaten.
Lege steden was een poging om een fantasyroman te schrijven met andere inspiratiebronnen dan Tolkien of Dungeons & Dragons. Voor dit verhaal liet ik me inspireren door sciencefiction, kwantummechanica, de koude oorlog, McCarthyisme, en de Engelse ‘comedy of manners’. (En ik heb zelf ook wat verzonnen, natuurlijk.)
Ik heb van verscheidene lezers gehoord dat het echt anders is, dus dat is goed gelukt.
2) Lege Steden is een onderdeel van een serie. Wat was je inspiratie hiervoor? Hoe kwam je op het idee? En welke thema's en motieven houden jou als schrijver bezig?
Nadat ik Lege steden had geschreven dacht ik: ‘Nu ga ik mijn grootse fantasy-epos schrijven.’ Ik deed twee pogingen, maar het lukte me niet de juiste invalshoek te vinden. Ondertussen was ik begonnen met het redigeren van Lege steden en toen kwam ik op het idee om het basisgegeven van dat beoogde epos om te werken tot een vervolg op Lege steden. Dat werkte, en De Onzichtbare Maalstroom was geboren.
De Onzichtbare Maalstroom gaat over wetenschappers die de weg naar andere werelden (parallelle dimensies, als je wilt) openen en wat ze daar dan vinden. Ze komen erachter dat het reizen naar andere werelden misschien niet zo’n goed idee is.
Naast een thrillerachtig actieverhaal gaat de serie over de verschillende (liefdes)relaties die mensen kunnen hebben. Wederzijdse liefde, onbeantwoorde liefde, een plotseling afgebroken relatie, een ongezonde obsessie voor iemand, ze komen allemaal in meer of mindere mate aan bod.
Veel thema’s en motieven komen zomaar tevoorschijn tijdens het schrijven, uit het onderbewuste van de schrijver. Die kun je pas identificeren als je het verhaal later terugleest, of wanneer je meerdere verhalen hebt geschreven. Nu ik drie boeken en een aantal kortere verhalen heb geschreven zie ik dat terugkerende motieven zijn: eenzame personages, het verlies van een geliefde of familielid, en omgevingen waar verder niemand is.
3) Naast schrijver, ben je ook uitgever van Quasis. Hoe is dat gekomen? Wat zijn je doelstellingen van de uitgeverij? En zijn er nog boeken waar we naar dienen uit te kijken?
Zoals veel lezers zullen weten heb ik Lege steden zelf uitgegeven, gefinancierd door middel van crowdfunding. Toen mijn tweede boek, Vorstin van de Kou, bijna klaar was moest ik een keuze maken: wilde ik als selfpublisher doorgaan en op deze manier mijn eigen boeken publiceren, of wilde ik groeien en ook anderen uitgeven. Ik heb toen voor het tweede gekozen.
Quasis Uitgevers publiceert boeken in de fantastische genres: fantasy, sciencefiction, bovennatuurlijke thriller en horror. Binnen deze genres willen we verrassend en anders zijn, net een beetje grensoverschrijdend in vorm, thema en genre.
Ik leg op dit moment de laatste hand aan ‘Wolvinnen van Otrostaadt’, het derde boek in -De Onzichtbare Maalstroom-serie. Daarnaast zijn we bezig met een aantal andere auteurs om te kijken of Quasis hun romans kan uitgeven.
4) Je bent tevens een serie "Splinters" begonnen. Zou je daar ons iets meer over kunnen vertellen? Wat is de doel van deze serie? En waar kijk je naar in de verhalen, als uitgever?
Splinters zijn korte verhalen, gepubliceerd in pocketvorm. Elke Splinter wordt geschreven door een andere auteur. De boekjes komen maandelijks uit en beslaan zo’n beetje alle sub-genres binnen de verbeeldingsliteratuur. Het is de bedoeling zo divers mogelijk te zijn en lezers kennis te laten maken met heel veel verschillende stijlen fantasy.
Ik selecteer de verhalen natuurlijk op hun kwaliteit, maar daarnaast kijk ik dus ook of de serie afwisselend blijft. Als ik net een verhaal over reuzen heb gepubliceerd, bijvoorbeeld, zal ik minder snel geneigd zijn nog een verhaal over reuzen aan te nemen.
5) Je bent genomineerd met je boek Lege Steden bij Hebban? (En inmiddels tweede prijs gekregen.) Hoe voelde dat en wat betekent dat voor jou als schrijver?
Ja, Lege steden was genomineerd voor de Hebban Award voor het Beste Fantasyboek van het Jaar en is uiteindelijk tweede geworden.
Deze nominatie voelde echt als erkenning. Wanneer je je eigen boek uitgeeft hangt er toch een vooroordeel aan dat het misschien niet goed genoeg zou zijn voor een “echte” uitgeverij. De nominatie voor de Hebban Award bewijst dat niets minder waar is.
Biografie:
Jasper Polane is schrijver, regisseur en oprichter van Quasis. Als scenarist schreef hij tekenfilmseries voor televisie en er zijn een aantal kinderboeken van zijn hand verschenen bij Just Publishing. Lege steden (2014), zijn eerste roman voor volwassenen, werd tweede in de verkiezing van de Hebban Award voor het Beste Fantasyboek van het Jaar. Het vervolg Vorstin van de Kou verscheen in 2015.
Bibliografie:
‘Dip & Dap’, vier kinderboekjes, Just Publishing, 2010.
‘Lege steden’, roman in de reeks ‘De Onzichtbare Maalstroom’, september 2014.
‘Vorstin van de Kou’, roman in de reeks ‘De Onzichtbare Maalstroom’, april 2015.
‘Zoeken naar Prometheus’, kort verhaal in WonderWaan 34, juni 2015.
Verwacht:
‘Het oog van de krokodil’, kort verhaal in de reeks ‘Splinters’, mei 2016.
‘Wolvinnen van Otrostaadt’, roman in de reeks ‘De Onzichtbare Maalstroom’, juni 2016.
Wil je meer over de uitgeverij of auteur weten? Klik hier.
Vorige Spotlights: