Navigatie


 

 

Spotlight: Chris Polanen

 

 

 

Beste Chris bedankt voor dit interview. Laat ik je maar meteen bestormen met vragen van schrijver tot schrijver:

 

1) In het boek Waterjager geef je een beeld van Paramaribo weer, ergens in de nabije toekomst, die niet al te rooskleurig is. Hoe ben je op het idee van dit boek gekomen? En wat zijn de thema's die je hebben bezig gehouden met het schrijven van dit boek?
 
Het idee kwam toen ik in de Surinaamse krant De Ware Tijd las dat Paramaribo gevaar loopt, door klimaatverandering en stijging van de zeespiegel, onder water te lopen. Belangrijke thema' in het boek zijn: ontheemdheid en het zoeken naar een thuis.Maar ook de relatie tussen broers en spiritualiteit komen naar voren. De gevaarlijke omstandigheden in de gebieden waar naar goud gezocht wordt, zijn in Suriname helaas momenteel werkelijkheid. 
 
2) Je bent geboren en getogen in Suriname. Welke onderdelen van je persoonlijke ervaringen heb je meegenomen in het boek Waterjager?
 
Ik beschrijf ervaringen uit mijn jeugd: het weer, landschap, dieren, planten, vruchten etc. De Surinaamse cultuur en de verschillen met de Nederlandse. Mijn eigen heimwee naar Suriname was de drijfveer om te gaan schrijven en uiteindelijk is dit boek daaruit voortgekomen. 
 
3) In 2011 heb je een verhalenwedstrijd gewonnen met het verhaal "Carnaval". Zijn er overbrugbare thema's tussen dit verhaal en Waterjager? Zoja, welke?
 
Carnaval bevat veel elementen die in Waterjager ook voorkomen. Het speelt zich af in de Braziliaanse gemeenschap in Paramaribo, mystiek en dreiging spelen een belangrijke rol. 
 
4) Wat heeft je ertoe gezet om dit boek te schrijven en hoe is het schrijfproces in zijn werk gegaan? Heb je het verhaal eerst gestructureerd? Of ben je organisch te werk gegaan?
 
Na vele columns en wat korte verhalen was het schrijven van een roman een grote uitdaging.
Ik heb het verhaal niet gestructureerd. Natuurlijk had ik bepaalde elementen in gedachten, maar het verhaal is grotendeels vanzellf ontstaan.  
 
5) Ieder schrijver moet passages schrappen, delen herschrijven etc. Als je naar je eigen boek terugkijkt zijn er onderdelen waarvan je achteraf denkt dat je deze er toch beter erin had kunnen houden? Zoja, waarom?
 
Mijn laatste redacteur heeft inderdaad veel geschrapt. Dat komt de snelheid van het verhaal ten goede. Over sommige stukjes twijfel ik nog wel. Die werkten vertragend, maar misschien was dat geen probleem geweest.
 
6) Schrijven is vaak herschrijven. Proeflezen en opnieuw herschrijven. En als het boek af is, is het in mijn ervaring dan ook gemeengoed  geworden. Hoe ervaar je dit als debudant? Vooral door het persoonlijke aspect in je verhaal?
 
Ik merk dat sommige mensen conclusies over mij trekken omdat het verhaal autobiografische elementen bevat. Ik vind dat niet zo erg. Volgens mij is dat onvermijdelijk.
 
 
 
 

 

 

a) bibliografie

Columns in In Praktijk, Parbode, de website De Waterkant.

2011 Eerste prijs De Ware Tijd Literair met het verhaal Carnaval.

2017 Debuutroman Waterjager.

 

 

b) biografie

geboren 05-09-1963 te Paramaribo.

1983-1991 Studie diergeneeskunde Te Utrecht.

1992-heden Dierenarts gezelschapsdieren in Amsterdam Zuidoost.

 

Voor verdere informatie over zijn boek zie de volgende link.

 

 

 

Voorgaande Spotlights:

Corina Onderstijn

Jasper Polane

Sophia Drenthe

Anaïd Haen

Tisa Pescar

Terence Lauerhohn

Firma Tacker en Tape

Pepper Kay

Kim Houtstra

Pen Stewart

Olga Ponjee

Adrian Stone

Tom Thys

Patrick Brannigan

Joris van Leeuwen

M.J. Wolf

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rianne Lampers

Rik Raven

Mark van Dijk

Blog

Contact