Navigatie

 

Je werkte bij het ING, je bent een succesvolle schrijver. Hoe lukt het je om twee zware en tevens veeleisende carrières in de lucht te houden en hoe vullen ze elkaar aan?

 

Goede vraag. Feitelijk lukt het me ook niet meer om beide activiteiten te combineren. Ik kreeg medio 2013 een burn-out die bijna een jaar duurde. Ik heb daarom ook een jaar niet kunnen schrijven. Medio 2014 heb ik ontslag genomen bij ING omdat ik anders (volgens de artsen) grote kans liep op een nog zwaardere tweede burn-out. Nu heb ik besloten me alleen nog op het schrijven te richten en ik heb nog een paar bezoldigde adviesfuncties in de beleggingswereld. Ook ben ik bestuurslid van de Stichting ter bevordering van het fantastische genre. Nog genoeg te doen dus.

 

In de tijd dat ik beide “beroepen” overigens nog combineerde zag ik schrijven vooral als ontspanning naast de inspanning van mijn beleggingsbaan. Dat bleek echter een foute inschatting. Schrijven op hoog niveau is net zo zwaar als welk ander beroep dan ook.

 

Je bent bekent om de Duivel trilogie. Zou je iets kunnen vertellen over de totstandkoming van deze trilogie? Waar kwam het idee uit voort en wat zijn de motieven die in je boeken terugkomen?

 

De trilogie kwam voort uit mijn gecombineerde interesse voor fantasy én spiritualiteit. Ik ben mijn leven lang al gek van fantasy en heb op dat gebied bijna alles gelezen wat los en vast zit. Maar pas toen ruim tien jaar geleden mijn belangstelling voor spiritualiteit groeide kreeg ik een brainwave om het “kanaliseren” van energie te gebruiken als bron van magie in een fantasy verhaal. Tijdens het schrijven van de trilogie ben ik ook op veel energieplaatsen geweest in landen als Israël en Egypte maar ook bijv. in de zeer energetische kathedraal van Chartres.

 

Een terugkomend thema in mijn boeken tot nu toe is mijn afkeer van de dogmatische en soms intolerante trekjes die veel godsdiensten hebben. Daarnaast vormt mijn voorliefde voor  “evenwicht” in alle facetten van het leven een rode draad in mijn werk.

 

 

 

 

 

Vervolgens heb je ook Rune geschreven die vervlochten is met de Duivel trilo-gie. Zou je hier iets meer over kunnen vertellen; hoe de verhalen samengaan; hoe ze van elkaar zijn verwijderd, maar ook hoe je tot deze fantastische werel-den bent gekomen?

Het Rune tweeluik  is een los leesbaar vervolg op de Duivel boeken. Het speelt 40 jaar later in dezelfde wereld, waarbij dit verhaal op twee continenten speelt, Carolia en Kadish. Duivel speelt alleen in Carolina.

 

Het leuke van Rune is dat daarin een clash of cultures beschreven wordt zoals we die in ons dagelijkse leven ook vaak zien.  Namelijk de botsing tussen een continent met een fundamentalistische religie,  waar wereldlijke en geestelijke macht niet gescheiden zijn, en een feodale maatschappij waarin meerdere godsdiensten naast elkaar bestaan.

 

Bij de world building in Rune ben ik, meer dan bij de Duivel boeken het geval was, ook vaak teruggevallen op interactie met mijn vijf meelezers. De Rune boeken zijn iets complexer en worden waarschijnlijk om die reden ook iets hoger gewaardeerd door doorgewinterde fantasy lezers. De Duivel boeken hebben echter beter verkocht (bij elkaar bijna 20.000 exemplaren).

 

 

 

 

Als je van een afstand naar je eigen verhalen kijkt en je ze objectief probeert te benaderen - in hoeverre dat mogelijk is - wat zie je als een terugkerend element? En is dat ook iets waar jij je buiten je schrijverscarrière mee bezighoudt? Zoja, waarom? Wat definieert een boek van Adrian Stone?

 

Ik kan alleen spreken over de vijf boeken die al geschreven zijn. Dit hoeft niet te gelden voor al het toekomstige werk. Zoals eerder gezegd zijn kritiek op het dogmatische en intolerante karakter van veel godsdiensten en het belang van evenwicht in alle aspecten van het leven de belangrijkste terugkerende thema’s in Duivel en Rune. Wat daarnaast mijn werk definieert is de toegankelijke schrijfstijl. Ik wil dat mijn boeken lekker leesbaar zijn. Dat zal ook in de toekomst niet veranderen.

 

In mijn privé leven zoek ik ook altijd naar evenwicht. Evenwicht tussen je mannelijke en je vrouwelijke kant, tussen in- en ontspanning, tussen sociaal en solo, tussen leven in de toekomst en leven in het nu, tussen het spirituele en het aardse, noem maar op. Dat evenwicht tussen in- en  ontspanning is een tijd zoek geweest, vandaar die burn-out. Dat was een waardevolle les waar ik achteraf zeer dankbaar voor ben.

 

Ieder schrijver heeft wel eens van die momenten dat hij/zij zichzelf verrast. Bijvoorbeeld een scene schrijft die niet de bedoeling was of een personage ontwikkeld die niet van tevoren bedacht was, maar achteraf toch niet geheel met het verhaal lijkt de kloppen. Zou je zo een moment of scene kunnen beschrijven?

 

Ik schrijf heel organisch. Ik plan dus relatief weinig.  Dat betekent dat ik mezelf zeer regelmatig verras. Zo vond ik het ineens nodig dat mijn hoofdpersoon in Profeet van de Duivel (Marak) op het eiland Furka een jong boompje mee kreeg in een pot. Ik had nog geen flauw idee wat ik daar mee wilde maar vond het toch nodig om te doen.

 

Aan het einde van het boek spelen zowel het boompje als de pot waar het in zat een belangrijke rol die volstrekt logisch in het verhaal paste maar die mij net zo verraste als de lezer.

 

Dus je werkt sterk op instinct?

 

Absoluut. Zoals bij de vorige vraag aangegeven werkt instinct en reflectie met meelezers voor mij beter dan uitvoerige planning vooraf. Dat is wel grappig. In de rest van mijn leven ben ik namelijk een planner en control freak. Bij het schrijven ben ik echter het tegenovergestelde.

 

Als ik aan een verhaal begin weet ik uiteraard wel globaal waar ik heen wil. Maar tussen vertrek en aankomst bij het geplande einddoel zit een wilde rit waarin ik me graag laat verrassen.

 

Je werk is zeer specifiek omdat het werelden en bijna universums an sich zijn. Zou je ons iets meer kunnen vertellen over je voorbeelden? Welke schrijvers hebben jou als schrijver of als lezer ontwikkeld?

 

Net als bijna ieder ander is bij mij alles begonnen met Tolkien. Maar ook de 50 boeken van Karl May verslond ik al als kind. Schrijvers waar ik echt van genoten heb en die mij inspireerden waren onder meer Jack Vance (de kleurrijkdom van zijn werelden), Raymond Feist (zijn soepele verteltrant) en de D&D feel van R.A Salvatore.  Ik heb zelf zo’n 20 jaar D&D gespeeld en dat heeft ook veel invloed op me gehad.

 

Kun je ons iets vertellen over nieuw werk wat eraan komt? Wat houdt je nu bezig?

 

Ik ben momenteel bezig met het eerste deel van de Magycker trilogie, die zich afspeelt in een heel andere wereld dan mijn vorige boeken, met een magie systeem dat ditmaal niet gebonden is aan religie. Het contract met Luitingh is al getekend. Het eerste deel komt naar verwachting eind 2015 uit. Ik denk dat het erg goed kan worden en ook Luitingh is enthousiast. Ik kan maar een klein beetje van de inhoud verraden. Deze teaser heeft ook al in de Eclips gestaan.

 

“Het verhaal speelt in een enorme eilandenarchipel waar de Magyckers van het mysterieuze eiland Aimerey het lucratieve monopolie op de uitoefening van magie bezitten.  Ze verkopen hun op maat gemaakte Spreuken over de gehele archipel, waarbij een Magycker nooit méér dan een Spreuk tegelijk mag memoriseren, die ook nog na gebruik door een meegereisde Louteraar uit het geheugen wordt gewist. Zo houden ze al vele jaren de controle. Maar dan wordt op een dag een deel van de stadswacht van Oftenooi op gruwelijke wijze weggevaagd door een Spreuk. En dat terwijl er geen Magycker te bekennen valt. Een massale klopjacht breekt uit op de verdachten, een man, een vrouw en een jochie van een jaar of twaalf. Zo begint een avontuur dat de hele archipel op de kop zal zetten.”

 

Klinkt spannend. Waar komt de naam Adrian Stone vandaan?

 

Adrian is eenvoudigweg afgeleid van mijn echte naam “Ad”.  Mijn achternaam is “Tiggelen”. Tiggelen = tegel = steen = stone. Het moet vooral goed in het gehoor liggen en gemakkelijk te onthouden zijn. Dat was een eis van de uitgever. Ik ben er in ieder geval blij mee.

 

 

 

Biografie van de auteur:

 

Van Tiggelen studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en begon in 1981 zijn loopbaan bij Nationale-Nederlanden, waar hij in 1988 belegger werd. Sindsdien doorliep hij binnen de ING Groep een reeks aan beleggingsfuncties, waaronder een langdurige periode als hoofd Europese aandelen. Zijn laatste functie was beleggingsstrateeg, een functie waarin hij regelmatig in binnen- en buitenland in de media verscheen om commentaar te leveren over de beursontwikkelingen en om de visie van ING Investment Management te verwoorden en toe te lichten. Hij beëindigde zijn loopbaan bij ING op 30 juni 2014.

Al sinds jong had Van Tiggelen een passie voor het fantasygenre, die hij uiteindelijk gestalte heeft gegeven door zelf fantasyromans te gaan schrijven. In 2006 verscheen zijn eerste boek Profeet van de Duivel in beperkte oplage bij uitgeverij Gopher. In 2008 sloot hij een contract met Luitingh-Sijthoff, op basis waarvan Profeet van de Duivel in april 2009 bij hen is heruitgegeven, in juni 2009 gevolgd door Zoon van de Duivel. Het derde deel van de Duivel-trilogie, Ziel van de Duivel, is in april 2010 verschenen. Alle boeken worden uitgegeven onder het pseudoniem Adrian Stone.

Na de Duivel-trilogie schreef Stone het Rune tweeluik, dat in dezelfde wereld is gesitueerd. Het eerste deel De Achtste Rune verscheen in september 2011, het tweede deel De Eerste God in september 2012.

Momenteel werkt Stone aan zijn zesde roman (titel: Magyckers), die zich afspeelt in een geheel nieuwe wereld.

 

Bibliografie

 

Duivel-trilogie

Profeet van de Duivel (ISBN 9024529468, 2009)
Zoon van de Duivel (ISBN 9024529476, 2009)
Ziel van de Duivel (ISBN 9024531195, 2010)

Tweeluik Rune


De Achtste Rune (ISBN 902453562X, 2011)
De Eerste God (ISBN 902455120X, 2012)

Duivel-trilogie omnibus (2013)

Rune omnibus (2014)

 

Wil je meer weten over Adrian Stone of zijn boeken kopen kijk dan op website of hier.

 

 

 

Voorgaande spotlights:

 

Tom Thys

Patrick Brannigan

Joris van Leeuwen

M.J. Wolf

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rik Raven

Mark van Dijk

 


Blog

Contact