Navigatie

Publicaties

 

Vandaag de derde deel van mijn feulleton in de gratis fanzine KingThings waar ik dieper in ga op de achtergronden en motieven die in King's verhalen aanwezig zijn.

 

 

Hier een korte introductie waarom ik deze feuilleton heb geschreven:

 


Ik was veertien toen ik het eerste Stephen King boek oppakte. Het was Dodenwake en ik was ver-baasd dat docenten, die Jan Wolkers en andere schrijvers in mijn strot duwden, dit pulp noemden. Dit was meer dan pulp. Hier werd een filosofische en tevens extensiële vraag gesteld: zou jij je ge-liefde terugbrengen uit de dood, ook al wist je dat de gevolgen verschrikkelijk konden zijn? En het einde van het boek geeft daarop een afschuwelijk antwoord. De Dood kwam als motief continu in het boek terug. Toch mocht ik hier geen essay over schrijven. Terwijl deze vraag en dit thema later door andere horrorschrijvers, zowel in Nederland als in het buitenland, voldoende zijn geplagieerd. Wie schetst dan ook mijn verbazing toen ik naar de VS verhuisde en ontdekte dat Stephen King *wel* werd gezien als een volwaardige schrijver, die zijn thematiek, personages en motieven uiterst goed uitwerkte. Voldoende om essays over te schrijven tenminste.

 

Ik vond het dan ook een eer toen de fanclub aan mij vroeg om een feuilleton voor hun fanzine te schrijven. Ik heb mijn tafel leeg gemaakt en ben begonnen en heb alles wat mij in de boeken getroffen heeft, hierin verwerkt. De grap is uiteraard dat een feuilleton al lang uit de mode is, maar in de negentiende eeuw dé manier was om verhalen te publiceren. En het is een uitdaging om in delen de personages, plot, motieven etc. op een rij te krijgen, ze een stem te geven, tezamen met een cliff-hanger (een woord dat overigens afkomstig is van de feuilletonschrijver van alle feuilletonschrijvers: Charles Dickens). Ik hoop dat je hiervan geniet zoals ik ervan heb genoten. Het is een verhaal van een fan voor medefans; om aan te tonen hoe belangrijk de verhalen van Stephen King zijn."

 

 

 

 

 

Wil je weten waar het verhaal over gaat of waar SK nu eigenlijk voor staat, meld jezelf dan hier gratis aan.

 

Blog

Contact