En hier mijn laatse bijdrage van mijn feuilleton "SK" die ik voor KingThings heb geschreven en waar ik zowel de verhalen als de schrijver (hopelijk) ontleed heb. Het zou een leuke prijsvraag zijn om te zien of lezers - nu alle vier delen bij elkaar zijn - kunnen achterhalen hoeveel referenties naar Stephen King verhalen in het verhaal verwerkt zijn. Ik weet het antwoord. Jij ook?
En oh ja, pas heel erg op voor spinnen...
Mijn dank overigens aan Chrissy van van der Haven die dit mogelijk heeft gemaakt en Martine Bleyen voor haar illustraties.
Wil je weten waar het verhaal over gaat of waar SK nu eigenlijk voor staat, meld jezelf dan hier gratis aan.
En dan ook maar meteen een voorproefje op aankomend najaar:
In het kille ochtendlicht
Wat gebeurt er als het laagje beschaving en vernis is weggetrokken, het indringende van geweld ervaren is en we de wereld om ons heen in zijn volledige naaktheid zien? Na de bundels "Zwarte muren" waar het onontkoombare centraal stond en "Een bloedovergoten dageraad" waar angst centraal stond, is het nu deze naaktheid en broosheid die in deze bundel de thema's vormen. De wereld in het kille ochtendlicht.
We lezen verhalen over een terugkerende mist die dood en verderf zaait, we lezen over concentratiekampen in Duitsland van nog voor de oorlog, over de verschrikkingen in Rwanda, over een apocalyptische wereld die gevangen is in een gil en over de trauma van een soldaat die Irak niet kan vergeten. Een bundel met psychologische horror. Menselijke horror. Maar bovenal een bundel die de thema's van "Zwarte muren" en "Een bloedovergoten dageraad" met elkaar verbindt en de echo en broos-heid weergeeft die geweld achterlaat. Het is in de kille ochtendlicht waar existentiële vragen naar voren komen. Vragen over ons donkere kanten, over de psyche. Over jou, over mij.
De vraag rijst: durf je mee te kijken? Durf jij je ware ik in het bleke ochtendlicht te tonen?
Wil je meer weten kijk hier.