Skip to main content

In het kille ochtendlicht

Genre: Thrillers & Spanning / Science fiction & Fantasy / Griezel- en spookverhalen / Horror

Jaartal:
2016
ISBN nr:
9789463080644
Uitgever:
Zilverspoor

Wat gebeurt er als het laagje beschaving en vernis is weggetrokken, het indringende van geweld ervaren is en we de wereld om ons heen in zijn volledige naaktheid zien?

Na de bundels "Zwarte muren" waar het onontkoombare centraal stond en "Een bloedovergoten dageraad" waar angst centraal stond, vormen nu deze naaktheid en broosheid het thema: de wereld in het kille ochtendlicht.

De verhalen gaan over een terugkerende mist die dood en verderf zaait, over concentratiekampen in Duitsland van nog voor de oorlog, over een apocalyptische wereld die gevangen is in een gil, over de trauma van een soldaat die Irak niet kan vergeten of een vader die zijn zoon niet kan loslaten. Een bundel met psychologische horror. Menselijke horror. Maar bovenal een bundel die de thema's van "Zwarte muren" en "Een bloedovergoten dageraad" met elkaar verbindt en de echo en broosheid weergeeft die geweld achterlaat.

Het is in het kille ochtendlicht waar essentiële vragen naar voren komen. Vragen over onze donkere kanten, over de psyche. Over jou, over mij. Durf je mee te kijken? Durf je in de spiegel te kijken? Durf jij je ware ik in het kille ochtendlicht te zien?

Reacties op het werk van Anthonie:

  • Voor liefhebbers van sombere, fantasierijke verhalen met een flinke dosis spanning. - NBD Biblion
  • Anthonie schrijft letterlijk alsof de duivel hem op de hielen zit. - SF Terra
  • Eindelijk weer eens goed griezelen met een boek van eigen bodem! - Conny Schelvis

In 2017 stond dit boek nog in de top 10 stond van boeken die "je gelezen moest hebben".

Recensies:

Gaat direct in je hoofd zitten

Joop Hazenbroek
'Ik wilde je niet over trauma vertellen, zoals sommige schrijvers doen, maar ik wilde je het doen voelen, ik wilde je deelgenoot maken van de beelden en nachtmerries in mijn hoofd. Ik wilde dat je achterom zou kijken, de angst zou voelen en begrijpen.' Dit is een deel van het nawoord uit de bundel In het kille ochtendlicht van Anthonie Holslag. In dit boek staan 17 verhalen waarin de schrijver niet zo maar wat verzinsels op papier heeft gezet. Holslag is niet een auteur waar je even een boek van pakt en gezellig uit leest. In het kille ochtendlicht is een bundel die direct in je hoofd gaat zitten, zeker als men zich verdiept in de achtergrond waarin deze verhalen tot stand zijn gekomen....