Navigatie

 

Dit keer een interview met Tisa Pescar, die ik al eerder had ontmoet, maar nog beter heb leren kennen bij Haunted Castle 2015. Ik moet zeggen (omdat ik fan ben ben van haar boeken) dat ik eerst wat verlegen was. Maar ze stelde me onmiddellijk op mijn gemak en ik ben geheel onder de indruk van a) haar vakmanschap, b) haar persoonlijkheid en c) haar openheid. Ze durft dingen aan te geven - wat veel te weinig in ons wereldje gebeurt. Ook gad ze me haar visie over schrijven en het schrijversschap. Dit was mijn interview met haar:

 

 

 

 

 

Beste Tisa,

Bedankt voor dit interview. We hebben elkaar uiteraard op Haunted Caste 2015 leren kennen, hoewel mijn alterego aanwezig was, en niet ikzelf, (redactie: de dode poet)  herinner ik me de avond nog goed. (Ik moest van de dode poeët, overigens de groeten doen.) Het was de avond waarop je boek "Dochter van Toragh" voor het eerst uitkwam/ debuteerde.

 

1) Zou je me iets meer kunnen vertellen over dit boek en wat de achterliggende motieven waren om dit boek te schrijven?

 

Het verhaal in De dochter van de Toragh draait om een maatschappelijk onderwerp, dat helaas nog steeds om aandacht vraagt: de acceptatie van homo- en biseksualiteit en de positie van de vrouw in de samenleving. Aan de oppervlakte lijkt dit in Nederland niet meer zo'n issue te zijn, de werkelijkheid is helaas anders. Mensen worden nog steeds anders behandeld vanwege hun seksuele geaardheid; van volledige acceptatie is nog lang geen sprake. In een aantal andere landen ben je je leven zelfs niet zeker als je openlijk voor je holebigeaardheid uitkomt en word je vervolgd. Met de Dochter van de Toragh hoop ik mensen op een lichte, prettig leesbare manier tot nadenken te stemmen.

 

2) Je hebt al een aantal boeken op je naam staan, waarvan Alfa één van mijn favoriete boeken is. Hoe ben je tot dit boek gekomen? Wat is je inspiratie geweest?

 

Ik ben Alfa gaan schrijven omdat ik vond dat het verhaal van de commune nog niet helemaal verteld was. Dat is nu, na Alfa, nog steeds niet het geval. Ik ben dan ook van plan een laatste deel in de serie te schrijven. Hoe en wanneer dit boek verschijnt weet ik nog niet, maar de synopsis ligt al een tijdje klaar. Een van mijn inspiratiebronnen was mijn eerste reis naar Roemenië.

 

 

 

 

 

3) Alfa is volgens mij een onderdeel van een cyclus, de maanmysteries als ik het me goed herinner, zou je ons iets meer over deze cyclus kunnen vertellen en hoe deze anders is dan je huidige boek?

 

Het grootste verschil tussen Maanmysteries en De dochter van de Toragh is dat het laatste boek zich afspeelt in een verzonnen wereld, die qua omstandigheden overigens wel op de onze lijkt, al doet de maatschappij meer middeleeuws aan dan modern. Maanmysteries speelt zich af in onze wereld in deze tijd. De boeken draaien om een groep mensen die een gevaarlijk geheim met zich meedragen, waardoor ze zich gedwongen voelen in afzondering te leven.

 

 

4) Zowel bij Alfa als bij Dochter van Toragh staan relaties centraal. Zou je daar iets meer over kunnen vertellen?

 

Relaties tussen mensen heb ik altijd al interessant gevonden. Onderhuidse spanning en de manier waarop mijn personages met elkaar omgaan vormen dan ook de basis van mijn boeken. Polyamorie en holebi-relaties zijn hier onderdeel van. Daarnaast zijn er een aantal diepere lagen in de verhalen verwerkt die je alleen ontdekt als je tussen de regels door leest. De manier waarop ik mijn personages vormgeef, zorgt ervoor dat mijn boeken ondanks de fantasy-elementen dicht bij de werkelijkheid staan. Ze worden dan ook door een breed publiek gelezen.

 

 

5) Hoe gaan deze literaire motieven gepaard met een fantastisch landschap? Hoe kijk je als schrijver tegen deze genres aan en wat is volgens jou de meerwaarde van de fantastische genre, in betrekking tot deze motieven, dan bijvoorbeeld de "literaire genre"? (Als deze al bestaat.)

 

Ik schrijf mijn boeken niet met een bepaald genre in mijn achterhoofd. Vaak overlappen verschillende genres elkaar zelfs in een boek. Ik vertel het verhaal zoals ik het in mijn hoofd heb en ik zie wel in welk genre het door de uitgever geplaatst wordt. Bij de Dochter van de Toragh is dat inderdaad fantasy geworden, hoewel het boek ook op een roze boekenplank kan staan. Het verhaal draait immers om een lesbienne. Daarbij worden mijn boeken gelezen door zowel volwassen als jongeren.

 

 

5) Als je kijkt naar al je boeken, in een soort vogelvlucht, welke thema's keren dan steeds terug?

 

Holebirelaties, en in Maanmysteries polyamorie, zijn onderwerpen die steeds weer in mijn boeken terugkomen. Vaak worstelen mijn personages met wie of wat ze zijn en is zelfacceptatie niet vanzelfsprekend. Daarbij speelt ook nog het gegeven dat ze geen van allen openlijk kunnen of durven uitkomen voor wie of wat ze zijn. Helaas geldt dat ook voor veel mensen in onze echte wereld.

 

 

 

 

Biografie

 

Tisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertijd schrijft. Inspiratie vindt zij onder andere in Europese geschiedenis, volksverhalen, legendes en het leven in een commune dat ze van dichtbij heeft meegemaakt. In haar boeken spelen LHBT-relaties een belangrijke rol. Tisa’s boeken worden zowel door tieners als volwassenen gelezen. Naast auteur is Tisa kostuumontwerpster. Tisa woont en werkt in Den Haag.

 

 

Bibliografie

•  2015 – De dochter van de Toragh

•  2015 – De liefdespijl (kort verhaal |prequel “De dochter van de Toragh” |Eclips Magazine najaar 2015)

•  2014 – Radu (gratis download Heksenmaan)

•  2014 – Cat (gratis download Wolfmaan)

•  2014 – Maire (bewerkte heruitgave van Varcolac/Jachtmaan)

•  2013 – Alfa

•  2011 – Wilgenoorlog (kort verhaal)

•  2010 – Onkruid (kort verhaal)

•  2010 – Heksenmaan

•  2009 – Wolfmaan

•  2009 – Groeten uit Macabria (kort verhaal)

•  2009 – Suikeroom (kort verhaal)

•  2009 – Gestolen tijd (kort verhaal)

•  2008 – Jachtmaan (heruitgave Varcolac)

•  2003 – Varcolac (gelimiteerde oplage)

 

Mocht je meer willen weten, check ook haar website.

 

Voorgaande Spotlights:

 

Terence Lauerhohn

Firma Tacker en Tape

Pepper Kay

Kim Houtstra

Pen Stewart

Olga Ponjee

Adrian Stone

Tom Thys

Patrick Brannigan

Joris van Leeuwen

M.J. Wolf

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rianne Lampers

Rik Raven

Mark van Dijk

 

 

 

 

 

Blog

Contact