Navigatie

 

Vandaag in mijn Spotlight serie, een interview met Pepper Kay:

 

1) Je hebt inmiddels al een aantal boeken op je naam staan? Zou je iets kunnen vertellen over de fictieve wereld die je hebt geschapen?

 

In 2010 ben ik begonnen met het schrijven van het verhaal dat vier jaar later als Drakenbloed het licht zou zien. Niet dat ik er vier jaar mee bezig ben geweest, het heeft een aantal jaar in de kast gelegen. Ik vond het heel moeilijk om een wereld te creëren. Het is niet zo dat ik er wakker van heb gelegen, maar heb mij wel regelmatig achter de oren gekrabd.


Tijdens het schrijven van Drakenbloed betrapte ik mij erop dat ik heel veel technisch wilde uitleggen, iets wat bij fantasy niet altijd even geslaagd is. Toen al bekroop mij de gedachte dat sciencefiction misschien meer in mijn lijn zou liggen. Op het moment dat ik deze gedachte uitsprak, vielen er puzzelstukjes op hun plaats en binnen no time had ik twee boeken geschreven én een uitgever ervoor gevonden. Niemand was meer verbaasd dan ikzelf dat ik nu niet één wereld, maar een compleet universum had verzonnen. Een universum dat zich – net als ons eigen universum – nog steeds uitbreidt.

 

De Aardse wereld die ik heb geschapen, ligt qua tijd niet eens zo heel ver bij ons vandaan. Voor sommige mensen maakt dit mijn verhalen ongeloofwaardig. Gelukkig zijn de meesten juist gecharmeerd van het feit dat veel aspecten van onze huidige samenleving nog herkenbaar zijn en er toch een krachtig futuristisch element uit mijn verhalen spreekt.

 

 

2) Welke thema's houden jou als sci-fi schrijver bezig?

 

Nieuwe technologieën, technische snufjes. Door mijn werk als vertaler van technische documentatie zie ik natuurlijk ook vaak trends die gaan komen en daar maak ik graag gebruik van in mijn verhalen. Ik ben niet iemand die zware maatschappelijke kwesties aan de kaak wil stellen, maar deins er niet voor terug om dingen in mijn verhalen te verweven die mij in de media zijn opgevallen of waarvan ik hoop dat het mensen wellicht aan het denken zet. In ID-crisis laat ik zien wat de gevolgen kunnen zijn van “diefstal” van je identiteit, al is dat waarschijnlijk op een heel andere manier dan je nu denkt. In Slangenkuil “wreek” ik mij op politieke hotshots die vanwege hun positie denken dat ze boven de wet staan. In Vuurstorm geef ik mijn visie op de toekomst van gaming, met name neurogaming, en in Doodvonnis is sprake van DNA-manipulatie die tot rassenveredeling moet leiden.

 

3) Zoals je de verhalen schetst doet het me heel erg aan Jack McDevitt denken. Zijn er grote voorbeelden die je volgt?

 

Het enige waardoor ik me heb laten inspireren is Star Trek. Maar er zijn lezers die zeggen dat mijn verhalen ze aan die van Asimov doen denken. Al moet ik tot mijn schande bekennen dat ik nog nooit iets van die beste man heb gelezen...

 

4) Schrijven is soms een eenzaam beroep, waar je veelal zelf een wereld modelleert en een verhaal componeert. Zou je iets over dat proces kunnen zeggen? Wanneer begint voor jou een verhaal en wanneer eindigt het?

 

Sinds ik op 4 augustus 2010 met schrijven ben begonnen, is het niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik ben altijd, of dat nu bewust is of onbewust, met verhalen en verhaallijnen bezig. Uit het niets komen soms flarden die geen snars te maken hebben met het verhaal waarmee ik bezig ben, maar alles met het verhaal dat ik daarna pas wil gaan schrijven. Ik ben een organisch schrijver, dat wil zeggen dat het komt zoals het komt. Ik leg maar heel weinig vooraf vast. Sommige schrijvers hebben een raamwerk nodig waarbinnen ze “opereren”. Ik heb gemerkt dat het mij beperkt en heb het acuut overboord gegooid. Ook heb ik geen speciale plek nodig waar ik het beste kan schrijven. Het maakt mij niet uit of ik op kantoor zit, aan de keukentafel, op de bank met m’n notebook op schoot of languit op m’n ligbed in de tuin. Eindigen doen de verhalen nooit. Ze blijven leven in mijn hoofd en geven mij inspiratie voor nieuwe verhalen.

 


5) Zelf heb ik het wel eens dat ik super trots ben op een klein stukje textuur die ik in een verhaal heb weten aan te brengen, maar die soms door lezers overzien of op een andere manier gelezen wordt. Heb je ook zo een scene? Zo ja zou je deze kunnen beschrijven?

 

Haha, op die manier ervaar ik dat niet. Iedereen leest een verhaal anders en ziet er soms dingen in die ik niet zo had bedoeld. Zo dacht iemand na het lezen van een scene in ID-crisis, waar Jim Guardner een whisky te veel op had omdat zijn zus werd vermist, dat Jim alcoholist was. Sindsdien weeg ik mijn woorden wel heel secuur af als ik een bepaalde sfeer of gedachte wil overbrengen.

 

6) Je bent sinds kort overgestapt naar een andere uitgeverij. Zou je ons iets kunnen vertellen over de zakelijke aspecten van schrijven?

 

De zakelijke aspecten van het schrijven? Tja, iedere auteur wil natuurlijk dat zijn/haar boeken worden uitgegeven en iedereen wil ook nog eens dat er miljoenen van worden verkocht. Tijden zijn echter veranderd. Mensen lezen minder dan vroeger, gewoon omdat er tegenwoordig veel meer vormen van entertainment worden geboden en er maar 24 uur in een dag gaan waarvan je er ook nog een paar moet werken en wilt slapen. Een minuut die is verstreken, komt nooit meer terug. Niet in dit leven, althans.

 

Het overstappen naar een andere uitgeverij staat daar wat mij betreft los van. Bij Nimisa Publishing House zou het net zo fijn zijn geweest als het nu bij Futuro Uitgevers is. Het kwam op mijn pad toen ik op een kruispunt stond en ik had het idee dat de trein die daar was gestopt niet meer terug zou komen. Het was een snelle, maar daarom niet minder moeilijke keuze. En natuurlijk hoop ik dat die keuze zakelijk gezien een goede is. Gelukkig mag ik als gastauteur nog steeds bij Nimisa op diverse fantasy-evenementen aanwezig zijn en kan ik daar samen met mijn collega-auteurs genieten van het persoonlijke contact met lezers en geïnteresseerden.

 

 

 

 

Biografie:

 

Pepper Kay is de schrijversnaam van Liesbeth Korsman. Zij is geboren in Utrecht en woont sinds 1975 in Maarssen.

Als vertaler van technische documentatie is zij vrijwel haar gehele werkzame leven al bezig met taal. Toch was het pas in 2010 dat zij een onvermoede liefde voor het schrijven van verhalen ontdekte.

Inmiddels heeft zij vijf titels op haar naam staan. Vier daarvan maken deel uit van de SF-serie over interstellair privédetective Kit Guardner: Slangenkuil, ID-crisis, Vuurstorm en Doodvonnis. Daarnaast laat zij met haar verhaal Drakenbloed zien dat zij ook een wereld mét magie weet te creëren.

 

 

 

 

Bibliografie

 

Per 1 september 2015 uitgever: Futuro Uitgevers

 

ID-crisis
Genre: science fiction
Verschijningsjaar: 2013
Uitgever: Books of Fantasy
ISBN: 9789460860492
Subtitel: Een Kit Guardner-SciFi
Deel 1 Kit Guardner-reeks
Per 1 september 2015 uitgever: Futuro Uitgevers

 

Drakenbloed
Genre: fantasy
Verschijningsjaar: 2014
Uitgever: Books of Fantasy
ISBN: 9789460860539
Per 1 september 2015 uitgever: Futuro Uitgevers

 

Vuurstorm
Genre: science fiction
Verschijningsjaar: 2014
Uitgever: Books of Fantasy
ISBN: 9789460860638
Subtitel: Een Kit Guardner-SciFi
Deel 3 Kit Guardner-reeks
Per 1 september 2015 uitgever: Futuro Uitgevers

 

Doodvonnis
Genre: science fiction
Verschijningsjaar: 2015
Uitgever: Futuro Uitgevers
ISBN boek: 9789492221186
Subtitel: Een Kit Guardner-SciFi
Deel 4 Kit Guardner-reeks

 

In voorbereiding:

 

Maalstroom
Genre: science fiction
Verschijningsjaar: 2016/2017
Uitgever: Futuro Uitgevers
ISBN boek: nog niet bekend
Subtitel: Een Kit Guardner-SciFi
Deel 5 Kit Guardner-reeks

 

Website van de auteur: link en van de uitgeverij: Futuro Uitgevers

 

 

Vorige Spotlights

 

Kim Houtstra

Pen Stewart

Olga Ponjee

Adrian Stone

Tom Thys

Patrick Brannigan

Joris van Leeuwen

M.J. Wolf

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rik Raven

Mark van Dijk

Blog

Contact