Navigatie

 

Hier de officiële recensies van mijn boek "De kerstboom":

 

Recensie De nachtvlinders

 

Auteur Anthonie Holslag kennen wij vooral van de spannende verhalenbundel ‘Zwarte Muren’, waarvan je een recensie eerder op onze website kon lezen. Eerder bracht hij eveneens het wetenschappelijk georiënteerd boek ‘In het gesteente van Ararat’ uit, die dieper ingaat op de Armeense vervolging. Ook voor volgend jaar staan er weer twee griezelbundels op de planning; ‘Een bloed overgoten dageraad’ die in het voorjaar van 2014 zal verschijnen. De daarop volgende ‘In het kille ochtendlicht’, verschijnt in het najaar van 2014.

In afwachting van deze bundels, gaat er voor Holslag een droom in vervulling, namelijk het publiceren van een kerstverhaal. Jarenlang schrijft hij al kerstverhalen en kwam tot de ontdekking, dat het schrijven van een goed kerstverhaal nog een hele klus is. Uiteindelijk verdween dit idee op de achtergrond, totdat Holslag op een dag in het tuincentrum door een bos van kunstbomen liep. Hij raakte gefascineerd door het feit, dat wij mensen van iets levenloos een levend object proberen te maken. Dit heeft hij verwerkt tot een bizar en vreemd verhaal over leven en dood, duisternis en licht. En vooral zorgt ‘De Kerstboom’ ervoor dat je je eigen kerstboom met geheel andere ogen gaat bekijken…

‘De kerstboom’ wordt namelijk verteld vanuit een wel heel bijzonder perspectief, namelijk die van een kerstboom. En deze kerstboom zorgt voor wel een heel fascinerende kijk op de gedragingen van mensen. Mensen doen vreemde dingen, zijn altijd in beweging en dan heb je natuurlijk ook nog ‘dat vreemde spel onder de dekens’. Het zet de lezer aan het denken over de bizarre wezens die wij eigenlijk zijn. En waar licht is, is zeker ook duisternis en het menselijk leven zit er vol mee. Niet alleen de akelige dingen die ons overkomen, zoals de dood, maar vooral ook de intentie waarmee wij iets doen.

Verwacht met ‘De kerstboom’ geen horrorverhaal, maar ook geen zoetsappig ‘aan het einde komt alles goed’ verhaal. Het boek laat zich niet echt in een hokje duwen en de stijl van Holslag is duidelijk herkenbaar. Eerder in ‘Zwarte Muren’ richtte de auteur zich al op de ware ik van de mens. In ‘De Kerstboom’ vinden we dit duidelijk terug, maar dan vanuit een heel uniek perspectief. Daarbij is het boek verdeeld in hoofdstukken, die elk beginnen met een duistere tekening, die het verhaal uitdiepen en afmaken. Elk hoofdstuk verbeeldt een bepaalde periode binnen het gezin, door de ogen van de kerstboom. Voor een idee van de sfeer van het boek, bekijk vooral ook de trailer: link.

 

‘De Kerstboom’ is HET boek voor diegenen die genoeg hebben van al die zoetsappige films, ‘A Christmas Carol’ net iets te vaak gezien hebben en even toe zijn aan net iets anders. In afwachting op een nieuwe enge verhalenbundel, heeft Holslag een mooi en vooral ook vreemd kerstverhaal geschreven.

 

‘De Kerstboom’ is gepubliceerd door Uitgeverij Zilverspoor en verkrijgbaar in de betere boekhandel. ‘Een bloed overgoten dageraad’ zal in de periode rond april verschijnen.

 

Miriam Verhaaf - zie ook link.

 

 

 

Recensie King Things

 

“Ik beloon dit verhaal met een dikke 8,5!”

“Het gezichtspunt van het boek is uniek. Ik heb nog nooit een vreemdere hoofdpersoon meegemaakt, die het verhaal ook nog zelf verteld.”

“De Kerstboom is waarschijnlijk niet een verhaal in de traditie van Stephen King, omdat er geen echt spannende of bovennatuurlijke zaken in gebeuren. Hoewel één moment met een rode driewieler me toch heel even, heel even maar, aan een klein jongentje in een groot hotel deed denken.”

“Hoewel het verhaal De Kerstboom heet en Kerst zeker het thema is, denk ik niet dat je het verhaal per se met Kerst moet lezen. Het is een verhaal wat de sfeer van Kerst oproept en die sfeer kun je soms ook in het midden van de zomer, in een zonnig voorjaar of op een stormachtige herfstdag willen beleven. Dit boek is daar uitermate voor geschikt.”

Peter R. van Veen

 

 

Recensie Mieke Schepens:

 

 

Dit was mijn eerste kennismaking met het werk van Anthonie Holslag. Ik kan je vertellen dat ik op het eind met tranen in mijn ogen zat te lezen, tranen van ontroering.

Wanneer je in het boek begint, denk je misschien: 'wat een vreemde beschrijving van de mens' of 'nou ja, een boom …' maar gaandeweg raak je meer betrokken bij het verhaal en  lees je lekker door. Het zijn korte hoofdstukken, waardoor je telkens in een nieuwe fase van het 'leven' van de boom terecht komt en in het leven van de mensen die bij deze boom horen.

Zo prachtig geschreven, vaak ook met humor maar bovenal met compassie.
Ik heb er geen woorden voor !


'Woorden. Simpele aan elkaar geregen woorden. Toch heb ik het gevoel dat er zoveel meer wordt gezegd ….'

'Woorden betekenen altijd meer dan wat er wordt gezegd.'



Ik las dit boek in februari, dus ver na de kerst. Het gaat wel over Kerst en over een kerstboom, maar vooral over het leven. Ik heb er van genoten en geeft dit boek 4/5 sterren !

 

Mieke Schepens

 

Klik hier voor de website.

 

 

Recensie van Conniesboekies:

 

Onder de kerstboom lag hoe toepasselijk de novelle “de kerstboom” van Anthonie Holslag. De planning was dit te lezen en met kerst op mijn blog mijn leesbeleving hiervan met jullie te delen. Maar een weekje zonder internet dwarsboomde mijn plannen vandaar een verlaat kerstcadeautje op mijn blog.

 

Anthonie Holslag is werkzaam op de Universiteit in Amsterdam en is afgestudeerd in Culturele Antropologie. In 2006 verscheen een gedichtenbundel en in 2009 verscheen “In het gesteente van Ararat”over de gevolgen van langdurig geweld. In 2012 kwam zijn eerste verhalenbundel uit “Zwarte muren”en  zijn tweede verhalenbundel “Een bloed overgoten dageraad” verscheen eind 2014. Een verhalenbundel vol horrorverhalen waarvan ik onder de indruk was.  Hoe anders is dit verhaal van de kerstboom!

 

In “de kerstboom” volgen we een gezin gedurende de seizoenen van hun leven, bezien door de ogen van de kunstkerstboom.  De  lotgevallen van Richard, Sylvia en David worden met veel gevoel, compassie en humor beschreven. Ruzies, liefdes en drama passeren elke kerstmis de revue. Zoals de achterflap zegt is het een modern kerstverhaal maar ook een roman over het leven. Een verhaal over kerst maar voor alle seizoenen.

 

Dit verhaal is van een heel ander soort dan dat ik vond ik de verhalenbundel die ik eerder van Holslag las. Gelukkig wist ik dit van te voren want als je een zelfde soort boek verwacht kom je van een koude kermis thuis terwijl dit verhaal juist heel mooi is.

 

Na het voorwoord, waar de schrijver verteld hoe hij er toe gekomen is om dit verhaal te schrijven,volgen er elf hoofdstukken. Elke hoofdstuk begint met een zwart/wit tekening van de boom die steeds meer vorm krijgt en ook weer uitgegumd lijkt zodat alleen de piek nog op de tekening staat aan het einde van het boek. Elk hoofdstuk krijgt ook nog zijn eigen titel mee die achteraf goed op het hoofdstuk slaat.

 

We lezen het verhaal vanuit het perspectief van de kunstkerstboom. Een apart gegeven wat je af en toe aan het denken zet. De boom wordt geboren in de fabriek maar is zich nog niets bewust en weet ook niet wat een magazijn of fabriek dan wel niet is. De verwondering over de meest simpele dingen slaat de boom uit. Het is dan ook niet zo vreemd dat ie er niets van snapt als hij plots in een kamer staat met lampjes met uitzicht op een jong stel wat net samen woont. De verandering in houding als ze visite krijgen met kerst. Om vervolgens weer in het donker te belanden ( in de doos op zolder) en de volgende kerst de dame met dikke buik te zien en een jaar later weer met een kind op het arm. Langzaam groeit de boom mee met het gezin en de veranderingen. De boom observeert, relativeert en benoemt wat wij soms voor lief nemen over over heen zouden lezen.

 

Bovenstaand klinkt misschien nogal zwaar maar het verhaal is luchtig geschreven en met de nodige humor en je denkt af en toe bij jezelf dat de mens af en toe best wel eens vreemd uit de hoek kan komen, zeker als je het ziet vanuit een wel heel ander perspectief.

 

Ook al is het een boek voor ‘alle seizoenen’ ik denk dat het in het kader van het onderwerp, titel en kaft niet snel opgepikt zal worden buiten het kerstseizoen om. Jammer want het is de moeite waard !  Volgende kerst komt hij zeker in mijn tip-top-vijf voor kerstverhalen!

 

Conniesboekies - zie hier link.

Blog

Contact