Dit gedicht is geschreven door Gerrit Vennema, uit de bundel "Maskers en stadgezichten" alsweer deel 8 uit zijn reeks "De waterspuwer". (Zie ook zijn andere gedichten hier in de gedichtenhoek.)
Circusdromen
Waar je vroeger niet heen mocht:
de tent in je hoofd,
die opbolde onder de dekens
– geen slaap nog –
van lachen, muziek, applaus!
De juffrouw te bloot voor je moeder.
De dieren te wild voor je moeder.
De clowns te geverfd voor je moeder.
Maar op zondag toch wel:
gezweep van de kansel,
gebrul uit het orgel,
gezweef door de lucht…
Waar je vroeger niet heen mocht,
wat een plaat aan een muur bleef –
waarop ’s nachts een heks
hoog boven de stad,
de huizen in lichtelaaie!
© Gerrit Vennema
Informatie over de bundel:
Uit: MASKERS EN STADGEZICHTEN – Gerrit Vennema,
deel 8 in de poëziereeks “De Waterspuwer”.
Over wat zich afspeelt achter maskers en gevels en de beleving van tijd.
Over tekenen, schilderen en muziek; Praag, Den Haag, Trento en andere (droom)steden; Couperus en ander dandy's, en podiumkunsten als toneel, ballet, circus en poppenspel.
ISBN 978-90-811011-7-2 / 48 pagina’s / 35 gedichten
Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Biografie van de auteur:
Gerrit Vennema woont in Den Haag en is componist/tekstschrijver en dichter. Hij draagt regelmatig voor uit eigen werk op landelijke poëziefestivals en open podia.
In de poëziereeks ‘De Waterspuwer’ publiceerde hij 7 dichtbundels: ‘Scherven zomerlucht’ (2006), ‘Seizoenen & wandelgedachten’ (2007), ‘Een god voor even’ (2008), ‘Als in Arcadië’ (2009), ‘Terug op eigen bodem’ (2010), het 2-talige ‘Wereldnieuws’ (2011) over zijn Amerikaanse jaren en ‘Zolderbeelden/Een zachte krijger’ (2012).
Terugkerende thema’s in zijn werk zijn: liefde & erotiek, (beeldende) kunst, mens & natuur, verschijnselen in de samenleving en tijd & vergankelijkheid.
Zijn gedichten zijn verschenen in menige festivalbundel en literaire tijdschriften als Nynade, Schoon Schip, Poëziepuntgl en Extaze. Hij won prijzen bij Singer Laren en El Hizjra en zijn werk kreeg aandacht van de pers in De Telegraaf, Meander, Den Haag Centraal en De Gay Krant.