Navigatie

 

Ik was vandaag bij de boeken en Gothic beurs Phantasium. Net zoals in voorgaande beurzen was ik weer plezierig verrast door de personages die daar rondliepen. Zo zag ik een aantal zombies, gobelins, een dame die als een engel gekleed was en een dame die als een duivelin gekleed was (ik voelde me vreemd genoeg meer tot haar aangetrokken) en werd ik ergens onderweg door twee vrouwen in dwangbuizen gemasseerd. Een surreële ervaring. Met name omdat de twee vrouwen aan een ketting vastzaten en duidelijk van hun begeleider de opdracht had gekregen om mij te masseren.

 

Ik heb wel eens vreemdere dingen meegemaakt, maar dit was toch wel op het randje.

 

Ergens in de loop van de middag raakte ik in gesprek met Händel. Zij was geïnteresseerd in mijn boek Zwarte muren maar ook in mijn wetenschappelijk werk. Ze vroeg me waarom ik zo geïnteresseerd was in genocides en ik vertelde haar over mijn ervaringen in Auschwitz en hoe dit mijn wetenschappelijke interesse heeft aangewakkerd; ik kan me de zaal met menselijke haar nog herinneren en dat ik me afvroeg - ik was toen begin twintig - wat er in een samenleving moest gebeuren om dit soort verschrikkingen mogelijk te maken. (Een fascinatie die in retroperspectief in mijn verhalen Een koude winter en het apocalyptische verhaal De plaag terugkomt. Vooral in De plaag, die in mijn boek Zwarte muren gepubliceerd is, wilde ik de fases van ontmenselijking weergeven.) Ze heeft naast Zwarte muren ook een kopie van mijn boek In het gesteente van Ararat meegenomen.

 

Er gebeurde ook iets anders tijdens deze beurs. Iets wat ik niet makkelijk kan verklaren. Terwijl ik daar zo rondliep, kwam ik ook iemand anders tegen. Een dichter. Een poëet, die verdwaald was. Hij pakte mijn mouw vast en vertelde me zijn ijzingwekkende levensverhaal. Ik weer niet waarom, maar ik denk dat we nog iets over deze dichter zullen horen... Ik weet zeker dat zijn verhaal in toekomstige beurzen zal worden verteld.

 

 

 

 

 

 

Blog

Contact