Navigatie

Waar de lezingen hiervoor meer boekpresentaties waren, was de lezing van vanavond een "echte" presentatie waar ik dieper op de inhoud van mijn boek inging. Er waren, zo schat ik, meer dan dertig aanwezigen. De opkomst was hoger dan we hadden verwacht. Ik had mijn lezing ondersteund met een 90 minuten durende PowerPoint, die zowel intensief als choquerend/ visueel was. Ik zette in mijn presentatie eerst de oorzaken van de genocide uiteen en ging vervolgens verder in op de (huidige) verklaringsmodellen van genocide. Wat ik hierbij benadrukte is dat genocide niet alleen een politieke gebeurtenis is maar ook als een symbolische gebeurtenis met een intrinsieke betekenis. Oftewel: ik benaderde genocide als discours.

 

Na de pauze heb ik het verder over de gevolgen van de genocide gehad en dan niet alleen de zichtbare gevolgen (zoals de massagraven en de afbraak van instituties) maar ook de onzichtbare gevolgen; hoe de betekenis van geweld geïncorporeerd is in de culturele beleving en identiteit van huidige Armeniërs wonend in de diaspora gemeenschappen.

 

Mijn lezing werd zeer goed ontvangen. Ondanks een aantal kinderziektes had mijn presentatie precies de impact die ik zocht. Mensen waren gechoqueerd en kwamen uit hun comfort zone; zowel de Armeense toehoorders als de niet-Armeense toehoorders.

 

Hier een aantal citaten:

 

"Interessant. Choquerend. Overweldigend."

 

"Hoe komt het dat ik zo weinig over dit onderwerp wist? Zeer goed gedaan!"

 

"Geweldige presentatie. Interessant onderwerp en weer iets opgestoken. Ga het boek nog lezen en kan het iedereen aanraden."

 

         

 

Blog

Contact